czwartek, 14 lutego 2013

Walentynkowe słodkości



SKŁADNIKI:
* 2 jajka,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1 i 1/2 łyżki mąki,
* 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
* 3 łyżki wody,
* 1/4 proszku do pieczenia,
* owoce oraz dżem do dekoracji, ja urzyłam; malin, wiśni, jagód oraz dżemu malinowego.


Żółtka ubić, dodać połowe cukru - ubijać na pulchną masę. Następnie nie przerywając dodawać po łyżce wody. Potem wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko - wymieszać, a następnie powoli dodawać do naszej masy. Kolejnym krokiem będzie ubicie piany z białek, gdy zacznie robić się sztywna dodać pozostałość. Następnie już ubitą pianę dodać do żółtek delikatnie mieszając. Gdy ciasto będzie tworzyło jednolitą masę umieść je w formie.
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni i piec około 15-20 minut.
Po wystygnięciu ciasta przekroić na pół, polać odrobiną ponczu (herbaty,soku z cytryny i alkoholu).
Teraz pozostało wypełnienie i dekoracja.... Pozostawiam to Twojej inwencji twórczej.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz